Serwis znalezionych fraz
Otoczenie

Temat: badanie TSH
Jolka pisze: Mam pytanie czy badanie hormonów tarczycy wykonuje się na czczo? I jaka może być orientacyjna cena za takie badanie? Jolka Witam, niekoniecznie na czczo, ale do prawie kazdeo badania wskazanym jest byc na czczo. Chodzi o wyeliminowanie ewentualnej lipemii, ktora moze miec wplyw na odczyt. Cena zalezy od laboratorium i od miejscowosci. Mysle, ze moze wahac sie od 15 do 40zl. Dodatkowo jesli robisz juz je sobie prywanie proponuje jeszcze fT3 i fT4. Samo TSH moze nie odzwierciedlac ewentualnych chorob tarczycy. Pozdrawiam
Źródło: topranking.pl/1851/badanie,tsh.php



Temat: @ mi się spóźnia już 2 tygodnie...
wiesz co , ja robłam w sobotę Beta HCG wynik negatywny, bo się takiego spodziewałam, natomiast robiłam na tsh - tarczyca i coś wyszło źle, to co podejrzewałąm, nie mam okresu juz 3 tygodnie, i to pierwszy raz w życiu.W Jutro idę odczytac wynik na tarczycę i jutro jeszcze robię Prolaktynę też.A więc w ciąży nie jestem, bo wiem ze nie powinnam być i wiem ze przczyna leży w tarczycy-jestem pewna od początku.No ale co dalej? Jeśli tarczyca to co? miała z Was tak?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,53348476,53348476,_mi_sie_spoznia_juz_2_tygodnie_.html


Temat: Wizyta u endokrynologa
endokrynolog to jest lekarz od hormonow - najprawdopodobniej wypyta was o rozne rzeczy tak opiasane wyzej : wage, nerwowosc (tarczyca) , nawet nawyki jedzeniowe, cykle etc i najprawdopoodbniej wysle na badania hormonow - z krwii i dopiero znich costam moze odczytac Ja poszlam do potrojnego dwojnego speccjalisty ginekologa-endokrynologa- ultrasonografisty dzieki temu mama naraz leczenie hormonow i normlany "nadzor" ginekologiczny. no i usg ... badanie. Najlepiej przygotujcie sobie listę pytań na kartce. Jeśli chodzi o tarczycę to istotne są zagadnienia dotyczące utrzymywanie wagi ciała, czy nie ma gwałtownego spadania na wadze (nadczynność), bądź bezskutecznego zrzucania zbędnych kilogramów (niedoczynność). Ważne jest czy jesteś nadpobudliwa a może nadmiernie senna, czy masz kołatania serca, czy drżą Ci dłonie, wzmożony apetyt, biegunki... Przy podejrzeniu tarczycy lepiej mieć zrobiony wynik TSH, FT3 i FT4. To badania z krwi. Jeśli idziesz na kasę chorych to robisz TSH ze skierowaniem od internisty, a na te dwa pozostałe lekarz endokrynolog da skierowanie. Jeśli chodzi o...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,10763225,10763225,Wizyta_u_endokrynologa.html


Temat: wyniki badania tarczycy
wyniki badania tarczycy mam problem z odczytaniem wynikow badania na tarczyce, poniewaz badanie bylo robione prywatnie a wyniki sa przedstawione w formie liczb niepotrafie ich odczytac. Wybieram sie z nimi do lekarza ale wczesniej chcialabym juz cos wiedziec na ten temat. jesli ktos mial z tym stycznosc i potrafi zinterpretowac moje wyniki to bylabym bardzo wdzieczna TSH LOW 0,232 uIU/ml dziekuje z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,26763919,26763919,wyniki_badania_tarczycy.html


Temat: Pożalę się
sama nie wiem po co, może to, że 12 cykli starań bezowocnych... najpierw z badań wyszła mi tarczyca (TSH powyżej normy) endokrynolog, po 4 miesiącach powtórka badań - w normie, potem stwierdziłam, że za skąpe miesiączki: zaczęłam brać magneB6, omega3, jeść rybki... Ale zamiast dłuższych krwawień zakłóciły mi się cykle, ciężko odczytać, wcześniej śliczne dwufazowe a teraz już sama nie wiem co...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,54221,80381845,80381845,Pozale_sie.html


Temat: Co mi poradzicie?
... się dzieje. Dlatego zamiast się zamartwiać, poszukaj normalnego lekarza, który zleci komplet badań, a potem będzie umiał odczytać wyniki i stwierdzić, co i jak.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,28262509,28262509,Co_mi_poradzicie_.html


Temat: TSH 3,44.Co teraz????
Zrobisz jak uważasz ale ja miałam podobny przypadek, przy wyniku TSH 4.02 internista powiedział że wynik idealny, ale ja wtedy byłam ciemna w tym temacie i całe szczęście że koleżanka mnie ... z dużo wyższym mianem TSH, ale w cuda można wierzyć albo nie. Ważne dla endo jest Ft3 i Ft4. Czasem TSH za dużo nie powie. Także internistę radzę nie słuchać. Oni się wogóle nie znają na tarczycy a normę która jest zawsze obok to sama sobie możesz odczytać że ok. Nie o to chodzi. Jeżeli wynik się już waha to ogólnie dobrze zrobić nawet usg dla samej siebie. Jak nawet zajdziesz w ciążę a tarczycy nie uregulujesz to szkoda żeby w ciąży były problemy. Dziecku się tarczyca rozwija od 3 miesiąca ciąży a...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,55587601,55587601,TSH_3_44_Co_teraz_.html


Temat: Choroba Graves-Basedowa
Hashimotka witam wszystkich basedowców. Zwracam się do Was z zapytaniem w sprawie koleżanki mojej córki. Może dlatego, że sama mam problemy z tarczycą wszystkich znajomych i nieznajomych obserwuję pod kątem tarczycy. ... bardzo chuda przy dość znacznym apetycie. Zaproponowałam, aby zrobiła badania. Z powodu braków finansowych wykonała - TSH, które wyniosło 1,49 przy normie 0,27 - 4,20 /to badanie potrafię odczytać/. - badanie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,18092431,18092431,Choroba_Graves_Basedowa.html


Temat: Pomóżcie odczytać wyniki
Pomóżcie odczytać wyniki Odebrałam wyniki: tsh-0,56 przy normie 0,25-4,0 ft3-2,51 4,0-8,03 ft4-13,60 9,0-20,0 Lekarz po obejrzeniu wyników przepisał mi Euthyrox 25. Mam wątpliwosci czy branie go nie spowoduje nadczynności tarczycy. Podzielcie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,49708563,49708563,Pomozcie_odczytac_wyniki.html


Temat: TRAB
TRAB Hashimotka witam wszystkich basedowców. Zwracam się do Was z zapytaniem w sprawie koleżanki mojej córki. Może dlatego, że sama mam problemy z tarczycą dlatego wszystkich znajomych i nieznajomych obserwuję pod kątem tarczycy. Otóż Iwona /koleżanka/ ma wytrzesz oczu /chyba nieznaczny, ale ma/. Są dni kiedy ma bardzo podpuchnięte oczy. Na pytanie czy bolą Ją oczy odpowiada, że niekiedy tak. Dodam jeszcze, że jest bardzo chuda przy dość znacznym apetycie. Zaproponowałam, aby zrobiła badania. Z powodu braków finansowych wykonała - TSH, które wyniosło 1,49 przy normie 0,27 - 4,20 /to badanie potrafię odczytać/....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,50060102,50060102,TRAB.html


Temat: jak radzic sobie po leczeniu izotopem
witajcie! dlugo mnie nie bylo na forum, ale bylam po drugiej dawce izotopu w dn.5,10.09 nie mialam wynikow i nie bardzo bylo o czym pisac >dzis odebralam wyniki >TSH 3.660uIU/ml*norma 0.400-4.000 (19.10.09) >FT3 2.76pg/ml(40%) 1.80-4.20 (19.10.09 >FT4 1.o2ng/dl(20%) 0.80-1.90 (19.10.09) >i tu pytanie?-na co wskazuja te wyniki (nadczynnosc,czy niedoczynnosc)tarczycy >bo moje samopoczucie jest b.dobre >w przeciwienstwie do poprzedniej dawki izo >zdazaja sie uderzenia goraca,ale b. male >lekkie kolatanie serca(przechodzi po proplanololu) >ogolnie mozna by zec super >nareszcie chce mi sie zyc >jutro mam wizyte u p.endo >bede miala odczyt,i USG napewno >ale chciala...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,99837493,99837493,jak_radzic_sobie_po_leczeniu_izotopem.html


Temat: prośba o odczytanie wyników
prośba o odczytanie wyników Witam wszystkich.Jestem 9 lat po operacji tarczycy.Zostały mi jakieś tam kikuty od tego czasu biorę eltroxin 50mg przez 5 dni i 75 mg przez dwa dni.Taką mam ... taka mała.Zrobiłam badania i oto wyniki tsh 3,356 norma 0,300-5,000 FT3 2,49 norma 1,45-3,48 FT4 1,O3 norma 0,71-1,85 Moim zdaniem są w granicach normy Lekarz rodzinny to potwierdził a waszym zdaniem...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,102598355,102598355,prosba_o_odczytanie_wynikow.html


Temat: zerknijcie i doradzcie prosze-moje sampoczucie
k.wita napisała: > TSH-3,09pg/ml (0,27-4.20) czy tu nie pomyliłaś wyników? Taka zbieżność, że TSH jest takie same jak FT3? > fT3-3,09pg/ml (2.57-4.43) 28% normy > fT4;1,13ng/dl (o.93-1,7) 26% normy > Fizykalnie: > tarczyca powiekszona, wezly chlonne niepowiekszone > ASM 70/min wydolna oddechowo i krazeniowo > > USG tarczycy: > PPV=5,5ml > LP wypelniony przez zmiane litowo-plynowa o V=30 ml Nie wiem czy dobrze odczytuję: czy tarczyca jest mniejsza od zmiany litowo płynowej? Ja na pewno powtórzyłabym usg. > > BIOPSJA: > guzek tarczycy, pojedynczy, nietoksyczny > opis mikroskopowy: > zmiana litoplynowa w placie lewym > > rozpoznanie: > masy koloidowo-krwiste > > > Zajrzyjcie na to?czy moje samopoczucie ma zwiazek z ta tarczyca czy niesad > Lekarze twierdza, ze nie... > pozdr Czy to są wszystkie badania, które wykonałaś pod kątem tarczycy?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,87696832,87696832,zerknijcie_i_doradzcie_prosze_moje_sampoczucie.html


Temat: Jak odczytać wyniki?
Jak odczytać wyniki? Witam szukam w sieci i nic znaleźć nie mogę. Czy ktoś mógł by mi pomóc i napisać czy wszystko ok? Moje wyniki to : TSH 2,300 0,270 -4,200 ... tarczycy (było to dekadę temu i nie pamiętam o co chodziło, badanie było robione z powodu wylewu w oku, w każdym bądź razie z tego powodu byłam w szpitalu)Mama wysłała mnie na badania bo stwierdziła że mam jakieś objawy związane z tarczycą, ja niestety nie wiem dokładnie co mama widziała we mnie dziwnego. Kiedy będę miała czas pójdę do lekarza, na razie nie mogę a mama mnie ciśnie więc jeśli ktoś by mógł to odczytać to bardzo państwa proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam Iwona
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,98851304,98851304,Jak_odczytac_wyniki_.html


Temat: guz tarczycy
guz tarczycy jestem tu nowa i prosze o psychiczne wsparcie i wytłumaczenie mi wyniku uSG tarczycy. Wymiary płata prawego:1,6x1,6x6,2 cm wymiary płata lewego 1,6x2,0x5,2 cm. Tarczyca niepowiekszona o prawidłowej echoge....(nie mogę odczytać). W biegunie dolnym płata prawego hypoechogena zmiana ogniskowsa ze zwyrodnieniem torbielowatym , unaczynnieniem brzeżnym o wymiarach 1,6x1,7x2,6 cm. Węzły chłonne niepowiekszone. TSH- 0,95ulU/ml. Mam mieć za dwa tygonie biobsję. Czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,79716597,79716597,guz_tarczycy.html


Temat: Przeliczanie wynikow na procenty
TG: 59,40 (do 40) USG: zmieniony obraz tarczycy w porownaniu do badania sprzed pol roku, miazsz niejednorodny o obnnizonym echogramie z licznymi drobnymi torbielami oraz zazaczonym podscieliskiem.... bylam u endo i zapisal mi jakies 3 leki: 1. Azathioprin 50g(juz wiem co to ejst, brrr i zdaje sie ze nie bede brala) 2. cos na P(nie moge odczytac) Propra....10g 3. Enthyrox N 25...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,45303225,45303225,Przeliczanie_wynikow_na_procenty.html


Temat: lekarz nie widzi wskazań do "leczenia"
Witaj Ciotkafelicja Dlaczego masz szukac lekarza poza granicami Polski? Mysle ze jak poszukasz to znajdziesz takiego co bedzie umial dobrze odczytac Twoje wyniki i uwierzy w to ze masz dolegliwosci o ktorych piszesz wyzej. W Polsce tez mozna znalezc dobrego lekarza. Przeciez juz przed trzema laty lekarz powiedzial Ci ze masz zapalenie tarczycy (tylko jakie - immunologiczne?) i wtedy przeciwciala byly juz ... one bardzo zle, ale jednak fT4 jest nieco obnizone. Zrob moze jeszcze u doswiadczonego endokrynologa nowe USG tarczycy zeby zobaczyc jak ona teraz wyglada. Albo odczekaj do momentu jak bedziesz sie bardzo zle czula i wtedy powtorz badanie krwi (TSH, fT3 i fT4. Z tymi wynikami do innego endokrynologa na konsultacje i zrobienie USG (lacznie z dokladnymi pomiarami tarczycy). U mnie od...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,66270267,66270267,lekarz_nie_widzi_wskazan_do_leczenia_.html


Temat: JAK SIĘ LECZYCIE- PRYWATNIE CZY NA NFZ???
Prywatnie. Lekarz z NFZ przyjmował mnie co kilka miesięcy (np. musiałam odczekać 3 miesiące pomiędzy wizytą na której dostałam skierowanie na badania, a wizytą na której lekarz miał odczytać wyniki) a do tego się okazało, że pan endo (spec od tarczycy) nie rozpoznał typowych objawów hashi, tsh ok.4 uznał za niezłe, nie kazał badać przeciwciał i jeszcze wysłał mnie na badanie do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,61560786,61560786,JAK_SIE_LECZYCIE_PRYWATNIE_CZY_NA_NFZ_.html


Temat: Poważny problem z koncentracją, nie wiem co robić
> teoretycznie przy badaniach TSH > mieszcze się w normie Nie znam się na tym dobrze, ale wiem, ze wyniki mogą być w normie, a tarczyca moze być poważnie chora. Najlepiej wykonać TSH FT3 i FT4, trzeba też umieć odczytać wynik, bo to, iż nie przekracza norm nie znaczy, zę z tarczycą wszystko ok. Kiedy ostatnio miałeś badania? Wróc po przekaz na badania, jak nie dostaniesz na wszystkie trzy wartości zrób sobie prywatnie. Tarczyca lubi płatać figle i z np. niedoczynności przechodzić w nadczynność. Trudno się ją leczy, trzeba to umieć. Trzymam kciuki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,106993662,106993662,Powazny_problem_z_koncentracja_nie_wiem_co_robic.html


Temat: badania tarczycy
badania tarczycy CZy moze ktoś mi wytłumaczyć oznaczenia TSH.Robiłem badania i wynik mój to 230.161.Nic nie rozumiem.Nie potrafię tego odczytać bo normy napisane sa od 0,32 do 5..Jutro ide do lekarza...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,48033251,48033251,badania_tarczycy.html


Temat: Tyreotropina TSH i MCHC - słabe wyniki;-(
Po pierwsze niskie tsh moze sugerowac nadczynnosc a nie niedoczynnosc- zn to ze przysadka ibinza wydzielanie tsh po to by nie pobudzac tarczycy-jest to taz sprzezenie zwrotne. Po drugie w ciązy fizjologicznie obniza sie tsh gdyż podobne sa receptory na hormony tarczycy i gonadotropinę kosmówkową i na poczatku obniza sie tsh bo organizm odczytuje wzrost bhcg jako nadmiar hormonów tarczycy. Dlatego radze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,69614490,69614490,Tyreotropina_TSH_i_MCHC_slabe_wyniki_.html


Temat: Odebrałam TSH, pomóżcie odczytać wynik
Odebrałam TSH, pomóżcie odczytać wynik 1,240 to chyba w normie? Nie mam nadczynności ani niedoczynności, ale czy to oznacza że wszystko jest ok z tarczycą czy muszę mimo to zrobić badania...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,39386,47873073,47873073,Odebralam_TSH_pomozcie_odczytac_wynik.html


Temat: Pomoc w odczytaniu wyników.
w wątpliwość badanie samego TSH, zaraz powiedział, że zawsze to jest indywidualna sprawa i że będziemy te moją przemianę wnikliwie obserwować. Hashimoto oczywiście potwierdził. Opowiedziałam mu swoją historię, (na forum w ... że OK i że weźmie mnie do Wrocławia na oddział i zrobimy następujące badania: przeciwciała ANA/ANCA, całą gospodarkę żelazem (Fe, TIBC, ferrytyna), Tsh, ft3 i ft4, anty TPO, TG, reszty nie mogę odczytać, ale jeszcze 6 badań. Aha, i biopsję oczywiście. I jeszcze, komplet badań ginekologicznych wykonywanych kilkakrotnie w ciągu cyklu.(hormonalnych: fsh, lh i inne). Ma teorię, że przy cięciu coś się ... mam ogromną tą tarczycę, wygląda to okropnie!!!! Znowu kluska w gardle...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104666194,104666194,Pomoc_w_odczytaniu_wynikow_.html


Temat: Co będzie u mnie przyczyną nadczynności?
Co będzie u mnie przyczyną nadczynności? Witajcie. Zrobiłem pare miesięcy temu badanie hormonów i wyszło mi Tsh: 0,040 (0,27-4.2) a ft4: 25,31 (12-22). Poszedłem do endokrynologa który zalecił brać metizol. Brałem go przez jakiś czas po czym zrobiłem badanie ponownie: TSH wyszło 1,560 a ft4 15,87. Brałem dalej leki i po miesiącu TSH wzrosło do 6,7 a ft4 spadło do 14,81. Przestałem brać leki i po ok 2 tyg zrobiłem badanie ponownie: tsh 4.180 ft4 18,45 ft3 6,78 (3,95-6,8) Wiem, że jestem głupi i nie powinienem odstawiać sam leków, ale jakoś nie mogłem iść ostatnio do lekarki a wcześniej po zobaczeniu wyników powiedziała że będziemy schodzić z leku. Zrobiłem usg tarczycy i wyszło niejednorodne echo - hypoechoegniczna (czy jakos tak, nie mogę odczytać). W...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,102303326,102303326,Co_bedzie_u_mnie_przyczyna_nadczynnosci_.html


Temat: Wynik biopsji - jak to odczytać?
Wynik biopsji - jak to odczytać? Pisałam już o sobie nie raz ale napiszę ponownie żeby sytuację jasno przedstawić. Jakieś 3 miesiące temu miałam zdiagnozowaną chorobę de Quervaina, czyli podostre zapalenie tarczycy. Miałam nadczynność, która (nie leczona - brałam tylko leki przeciwzapalnymi i Propranolol) szybko przeszła w dużą niedoczynność (TSH ok 40), jak to przy zapaleniach. Objawy podostrego zapalenia były nietypowe: niskie OB, niebolesność dotykowa tarczycy (boli mnie ona tylko samoistnie), jednak na podostre zapalenie wskazywało to, że miałam stany podgorączkowe, powiększone węzły chłonne i objawy jak przy grypie. No i jeszcze 1 nietypowa dla Quervaina rzecz: anty-TPO>1000. Endo powiedział, że przeciwciała wskazują prawdopodobnie na to, że na przewlekłe zapalenie autoimmunologiczne, które miałam już wcześniej, nałożyło mi się odwirusowe zapalenie tarczycy. Biopsja miała potwierdzić/zaprzeczyć (na 100%) czy mam Hashimoto. Wizyta dopiero 10. lipca, a ja nie umiem odczytać wyniku biopsji. Wy się tu znacie - czy Waszym zdaniem wynik ten wskazuje na Hashimoto? Czy wyklucza ... i to po śniadaniu, bo na czczo mi szkodził). Moje dzisiejsze wyniki hormonów: FT3 = 5.23 (norma 4.00-8.30) FT4 = 11.39 (norma 9.00-20.00) TSH = 12.26 (norma 0.25-5.00) (niecałe 2 tygodnie temu TSH wynosiło 30, a FT4 było poniżej normy, wprawdzie nieznacznie, ale jednak) Bardzo proszę o opinie :-)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,81344887,81344887,Wynik_biopsji_jak_to_odczytac_.html


Temat: Dziwna sprawa
lata zauwazyłam że wyniki badań w szczególności TSH niczego mi nie mówią, przy identycznych wynikach czułam sie przeróznie, tak że straciłam juz rachube i wiare ze moge z nich cos odczytać, ... mając tak aktywną tarczyce niegdyś, czy ona może odrosnąć? Albo znowu stac sie taka aktywna, mimo iz została jej tylko połowa, lekarz zapewnia że nie ma takiej opcji, ale ja nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,66593356,66593356,Dziwna_sprawa.html


Temat: czy mam Hashi? nie wiem od 2mcy a endo za tydzien
wtedy kazali -ibuprom 3 potem 2razy dziennie przez 3tyg. od siebie dodalam pare tabletek na wszelki wypadek,zjadlam kolo 80 ibupromow. Potem zrobilam TSH i • 26 stycznia TSH=10,99 (0,25-4,0) Poszlam prywatnie ... objetosc lewego plata=3,4ml (lacznie 6,9 a norma dla kobiet to chyba 13-18, czy tzn ze ubylo mi pol tarczycy jak lykalam kolejne psychotropy w, co tu duzo mowic, maxymalnych dawkach po kilka jednoczesnie?...) potem: „Miąższ tarczycy niejednorodny, w większości hypoechogeniczny. Nie uwidoczniono jednoznacznie wyodrębnionych zmian ogniskowych. Okoliczne węzły chłonne pojedyncze, drobne. Wnioski: obraz zapalnej choroby tarczycy.” Tyle USG. Potem: • 5lutego anty-TPO=157 (0-35) • 13lutego anty-TG=39,0 (0-40) A TSH=4,25 (0,25-4,0) Czy wiecie o co tu chodzi? Dlaczego TSH samo wróciło do normy? Czuje się jak bomba zegarowa.. Z tytulu tej depresji jestem na ... czekam majac juz chyba wszystkie karty w rece.. Tylko nie umiem ich odczytac i tak patrze i nie wiem o co tu chodzi.. Czy mam powtorzyc TSH na za tydzien? .....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,91555867,91555867,czy_mam_Hashi_nie_wiem_od_2mcy_a_endo_za_tydzien.html





© Otoczenie Design by Colombia Hosting